Pāriet uz galveno saturu

22.marts – pasaules ūdens diena

Pēc UNESCO ierosinājuma pasaulē šo dienu atzīmē kopš 1993.gada, Latvijā Pasaules ūdens diena plaši tiek atzīmēta kopš 1996. gada, un tā temata ietvaros notiek dažādas aktivitātes. Piemēram, jau 15.gadu Vides aizsardzības klubs (VAK) aicina ikvienu entuziastu 22.marta rītā plkst. 6:20 sagaidīt saullēktu pie kādas no tuvumā esošas ūdenstilpnes, kā arī organizē saullēkta sagaidīšanu Zaķusalā pie Daugavas starp Latvijas Televīzijas ēku un televīzijas apraides torni, pa kuru tiek rīkota arī ekskursija. 
Mūs pasaulē ir ap 7 miljardiem… Un katrs no mums dienā izdzer vidēji 2 līdz 4 litrus ūdens. Taču ūdeni daudz vairāk mēs patērējam dienišķās pārtikas ražošanai. Ne jau katru dienu padomājam, ka 1 kilogramam liellopu gaļas, lai tas nonāktu mūsu galdā, iztērējam 15 000 litru ūdens, bet 10 reižu mazāk – 1500 litru – vajadzēs kilogramam kviešu. 
22.martā – Pasaules ūdens dienā – īpaša uzmanība tiek pievērsta dzeramajam ūdenim, kas atsevišķos pasaules reģionos kļūst par izsīkstošu vai piesārņotu resursu. 
Latvijā varam lepoties ar labas kvalitātes un pietiekošā daudzumā esošu dzeramo ūdeni, kā arī lieliskiem dabīgo minerālūdeņu resursiem. 
Ikdienā jau mēs šad tad pastrīdamies, kādu ūdeni labāk dzert: to, kas mums tek no krāna, vai, kas, ar dažādām etiķetēm apzīmēts, atrodams veikalu plauktos. Lai tas šoreiz paliek katra paša ziņā. 
Senajās austrumu tautās uzsaktīja, ka 90% gadījumu slimību iemesls ir nepietiekoša ūdens dzeršana. Ūdeni viņi pielīdzināja skaistuma un jaunības eliksīram, kas attīra organismu no toksīniem un palīdz novērst veselības problēmas. 
Un lūk – pieci ūdens dzeršanas zelta likumi: 
  1. no rīta, pusotru stundu pirms ēšanas, izdzert glāzi ūdens; 
  2. izdzert glāzi ūdens arī 30 minūtes pirms katras ēdienreizes; 
  3. nedzert šķidrumu ēšanas laikā un 40 minūtes pēc ēšanas; 
  4. izdzert glāzi ūdens 30 minūtes pirms gulētiešanas; 
  5. un – dzert ūdeni vienmēr, kad to gribās.
Tomēr ir svarīgi akcentēt ūdens veidu. Par ūdeni netiek uzskatīti dzērieni, kafija un tēja. Garšas dēļ mūsu organisms tos uztver kā pārtiku. Ūdenim ir jābūt bez aromatizētājiem un piedevām. Tas var būt no akas, avota vai krāna ūdens. Un… Ja vēl tas tā nav, tad ar laiku regulāra ūdens dzeršana kļūs par neatņemamu mūsu dzīves sastāvdaļu.

Skaidru, dzidru un veldzējošu ūdeni!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Piektdiena - diena bez transporta!

Piektdiena - diena bez transporta! Eko skola organizē akciju "Dienas bez transporta", kurā aicina Tevi pārvietoties uz/no skolas izmantojot videi draudzīgu pārvietošanās veidu!

Rīgas Juglas vidusskola - viena no Latvijas Eko skolām